Klassieke homeopathie
Welbevinden door
De natuur het werk te laten doen.
Levenskracht
Samuel Hahnemann is de grondlegger van de homeopathie. Hij ontdekte dat er iets is wat het verschil maakt tussen het leven en de dood. Hij omschrijft dit als “levenskracht”, de “dynamis”. Dat onzichtbare, maar zo belangrijke onderdeel in ons bestaan.
Vitaliteit
We zijn er allemaal mee bekend dat we een zelf herstellend vermogen hebben. Denk aan dat wondje wat weer heelt, een botbreuk die weer hersteld. Door verschillende factoren kan de levenskracht en vitaliteit verstoord raken, waardoor dat zelf herstellende vermogen niet zo goed meer doet wat het zou moeten doen.
Balans
Hahnemann ging de klachten en symptomen classificeren. Door het classificeren kun je naar voren halen wat aandacht nodig heeft in de behandeling. Zo wordt op een milde, duurzame wijze “de levenskracht” weer in balans gebracht. Tijdens de uitgebreide anamnese wordt bekeken wat de oorzaak van de klacht zou kunnen zijn.
Kleine stapjes voor een duurzaam herstel
kom in beweging naar natuurlijk welbevinden!
Niemand is een onbeschreven blad
Biografie
Voorvallen in de biografie kunnen een rol spelen waarom iemand niet lekker in zijn vel zit. Dat kan te maken hebben met een verhuizing, trauma, ongelukken, operaties, maar ook een onplezierige schooltijd.
Erfelijke belasting
Niet onbelangrijk, wat komt er allemaal voor in de familie. In de homeopathie classificeren we dit als erfelijke belasting. Dit is een belangrijk onderdeel in de behandeling. Je kunt het zien als een soort footprint, wat bij ieder individu een ander klachtenpatroon kan geven.
Epidemische ziekten
Een opgedane collectieve ziekte, infectieziekte, nu of in het verleden. Denk aan de griep, Covid, malaria, Lyme. Een veel gehoorde kreet is: Ik ben nooit meer de oude geworden sinds…..
Medicijngebruik
Medicijngebruik vanuit het verleden, of huidig. Met eventuele bijwerkingen of klachten na medicatie. Denk ook aan klachten als gevolg van (be)straling, drugs, uitlaatgassen, chemotherapie, antibiotica e.d.
Degeneratief
Als een orgaan niet goed functioneert, er botstructuren kapot zijn. Je kunt hier denken aan: schildklierproblemen, artrose, vervorming van gewrichten, niet goed functioneren van het hart, diabetes.
Klacht - uitingsvorm
Hoe ziet de klacht eruit? Zo is bijvoorbeeld de eczeem van de een niet hetzelfde als die van de ander. Ervaart iemand last van hoest in de winter en nooit in de zomer. Wat maakt een klacht erger of beter.
SOA
Zelf opgelopen primaire Soa’s die onderdrukt zijn en klachten blijven geven bij bijvoorbeeld verminderde weerstand.
Constitutie
De verschijning, wie komt er in de praktijk, wat maakt je zo uniek, iemand zijn persoonlijkheid. Dit noemen we de constitutie.